Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Zelf gekonfijt fruit maken
Oke, deze is echt super old school, en daarom niet echt gezond (want heeeel veel suiker), maar wel heel erg lekker: Gekonfijt fruit. Te gebruiken als versiering en garnering op al je vegan baksels en desserts. Niet alleen erg mooi, maar ook nog heel erg lekker, makkelijk te maken en eindeloos houdbaar!
Ingrediënten:
- schil van 2 grote sinaasappels
- geschilde gember (3 cm)
- 350 gram suiker
- 175 ml water
Verder heb je nodig: een dunschiller. Je wilt namelijk niet het witte deel van de sinaasappelschil in de konfijt, want die is méga bitterrrr...
Variaties en koken
Dit keer heb ik mijn konfijt gemaakt met gember en sinaasappelschil. Eerder maakte ik een bananenbrood met confijt van sinaasappel- en limoonschil. Het maken is eenvoudig: breng alle ingrediënten aan de kook op laag vuur gedurende 15 minuten. Daarna laat je alles 30 min. afkoelen en herhaal je het proces. Op die manier worden de schillen lekker zacht.
De siroop moet uiteindelijk wat stroperig zijn (een beetje dikkig). Door je pan te walsen, kan je zien hoe snel het vocht zich beweegt. Dat moet uiteindelijk als langzame 'lava' bewegen. Is de siroop nog niet zo ver? Laat het dan nog iets verder inkoken. Blijf wel bij de pan, want het laatste stukje kan snel doorschieten en dus verbranden. Dat zou zonde zijn!
Giet de nog warme konfijt met schilletjes in een schoongewassen jampotje met een trechter of voorzichtig met een lepel. Pas wel op je vingers, want de hete suikersiroop kan echt loeiheet zijn.
Laat het potje afkoelen en sluit de pot dan -voorzien van naam- met een deksel af. Hier kan je jaren mee doen. Have fun!