Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
vegan vruchten-crumble
Laten we met dit grauwe weer eens lief voor onszelf zijn. Deze mega comfortfood vruchten crumble maakte ik afgelopen weekend. Ik had nog wat perzikken, pruimen en bramen liggen die echt wel op mochten. De crumble eet je zo uit het blik (hij is op zich wel schepbaar zoals een taart, maar het blijft een kruimeldeeg!). Zo maak ik 'm:
Voor 4 personen:
200 gram havervlokken (ik gebruikte de basic muesli van de AH met krenten er in)
1 handje boekweit graantjes voor een lekkere crunch
75 gram suiker
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel kardemom (optioneel)
150 gram plantaardige margarine 100 gram bloem 4 eetlepels appelmoes 3 perzikken 2 pruimen 1 handje bramen 1 theelepel zout
Snijden en mengen maar!
Voor het kruimeldeeg, meng je de bloem, de havervlokken, boekweit, suiker, het zout, de margarine, kaneel en kardomom door elkaar in een grote kom. Nu is het simpelweg een kwestie van net zo lang kneden tot er een grote bonk deeg ontstaat die kruimelig aanvoelt. Dat wil zeggen: waar zo af en toe stukken van af breken, maar grotendeels wel aan elkaar blijft kleven. Is je deeg nog niet kleverig genoeg of is hij te vet geworden? Voeg dan nog wat bloem of margarine toe om hem in balans te krijgen.
De oven kan nu aan op 180 graden. Vet je bakblik in met margarine en verdeel je deeg over de bodem.
Zo, nu de vruchten ontvellen, ontpitten, in plakjes snijden en over je deegbodem verdelen. Zodra dat klaar is, kan hij de over in. Het bakken duurt ongeveer 15 minuten (als de opstaande deegranden mooi goudbruin zijn gekleurd is je crumble klaar. Echt mislukken kan dit recept niet, want omdat er geen ei in het recept zit, hoeft er niets daadwerkelijk te garen. Alleen de bloem in het deeg moet vooral verkleuren en bakken voor de smaak.
Aanvallen!
Goed, lepels gereed? Scheppen maar dan! Zoals ik al zei kan je deze taart wel voorzichtig opdienen als taartpunten. Maar dat is een lastig klusje met deze broze bodem. Ik geef je voorkeur aan direct het bakblik uitlepelen. Maar als je gasten hebt, kan je deze crumble natuurlijk ook maken in hele kleine bakvormpjes, zodat ieder een eigen bakvorm heeft om lekker uit te lepelen als toetje.
Tip van Jip
En deze heb je niet van mij; maar deze comfort taart is helemaal lekker met een grote schep soja bosvruchten kwark erop van Alpro (om 'm extra feestelijk te maken voor je gasten bijvoorbeeld). Eet smakelijk!