Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
vegan mediteraanse ovenschotel
Deze is voor al mijn lezers, die net als ik weer terugverlangen naar de zomer. Een mediteraanse ovenschotel, met aardappels, olijven, paprika, tomaat in tomatensaus en vegan roomsaus met knoflook. Binnen 20 minuten klaar en lekker makkelijk gemaakt. Komt ie... ;)
Voor twee personen:
- 4 grote aardappels
- 200 gram olijven zonder pit uit pot
- 1 rode paprika
- 1 tomaat
- 2 jalapeno pepers
- 1 eetlepel gedroogde peterselie
- olijfolie
Voor de roomsaus:
- 1 teen knoflook
- 200 ml (zonnebloem)olie
- 100 ml sojamelk
- 1 goeie eetlepel mosterd
- peper en zout naar smaak
Voor de tomatensaus:
- 100 gram tomatenpuree
- 100 ml sap van de olijven (of water)
- peper en zout naar smaak
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe een flinke scheut olijfolie op de bodem van je bakplaat of braadslee. Snij de aardappels in plakken van een halve centimeter. Ik neem niet eens de moeite om ze te schillen: eigenlijk juist lekker vind ik ook. Snij de tomaten en paprika in lekker grove plakken. De jalapeno's in dunne ringetjes. Stort alles op je bakplaat/braadslee ;)
De tomatensaus is easy peasy: de puree leng je een beetje aan met water of olijvensap en je brengt deze op smaak. Dat klinkt mega saai, maar door het bakken in de oven, wordt de puree lekker zoet en ook lopen er nog genoeg sapjes uit je groenten. Dus die smaak komt vanzelf. Giet de tomatensaus een beetje random over de groenten. Je schotel kan nu voor 20 minuten de oven in om te garen. Zet hem heel hoog in je oven (d.m.v. een rekje). Hij is klaar zodra je aardappels mooi goudbruin en geblaard zijn.
In de tussentijd maak je je roomsaus. Dit doe je met een staafmixer of keukenmachine. Plet je teen knoflook en ontdoe deze van z'n schilletje. Je hoeft hem niet te snijden. Giet de olie, sojamelk en de mosterd in een hoge beker of in de keukenmachine samen met de knoflook, een snuf zout en peper. Je zult zien dat de saus meteen dik begint te worden. Draai daarom hooguit 10 seconden, zodat de saus niet te dik wordt.
Finishing touch
Zodra je de schotel uit de oven hebt gehaald, maak je 'm af door de roomsaus (ook lekker random) over de groenten te gieten. Geen stres. Deze saus schift niet (chill). Misschien nog een drupje olijfolie, een draaitje peper en wat gedroogde peterselie strooien voor het oog, en... voila. Eet smakelijk weer ;)