Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Vegan Marokkaanse linzensoep
Deze soep is een fijne verwarmende maaltijdsoep voor de donkere dagen. Ik ontdekte hem op een druilerige dag in een Marokkaans eethuis vlak achter mijn huis, op de Zwart Janstraat (Rotterdam). Op het oog is hij zo eenvoudig, maar ik waande me in een sterrenrestaurant bij het proeven van dit soepje! Wat een explosie en gelaagdheid aan smaken! Wauw!
De eigenaar van het eethuis was zo vriendelijk om me de ingrediënten te verklappen (maar de hoeveelheden bleven zijn geheim; het was immers zijn familierecept). Afgelopen week ging ik aan de slag om te kijken of in de buurt kon komen bij het origineel. En ik geloof dat dat heel goed is gelukt! En ik laat jullie graag meegenieten ;)
Ingrediënten voor 4 personen:
500 ml water
300 gr rode linzen
2 grote kruimige aardappels
1 grote witte ui
2 tenen knoflook
1 vegan groentenbouillonblokje (bijv. van Maggi)
1 eetlepel marmite of groentenfond
1,5 eetlepel komijnzaad
1 eetlepel karwijzaad
2 kruidnagels
1 blad laurier
zout naar eigen smaak
citroensap
Gedroogde linzen
Mijn keuken staat helemaal vol met potjes gedroogde erwten, bonen en ook linzen. Rode linzen zijn op deze manier lekker goedkoop en jaren te bewaren. Om gedroogde rode linzen te gebruiken, laat je ze 4 uur wellen in een bak of pan met water. Zet ze helemaal onder. Zodra de linzen open springen (ze lijken dan op Packman met hun bekjes open), zijn ze klaar om verder te verwerken. Dus zet je linzen lekker s’ochtends of s’nachts al klaar. Dan heb je er geen omkijken naar.
Dan bak ik in een koekenpan de in ringen gesneden uien glazig. De laatste halve minuut bak ik ook nog de grof gesneden knoflook mee (want knoflook brandt snel aan, dus die mag korter bakken). Ondertussen schil ik de aardappels die ik in grove blokken snij.
Giet de linzen dan zover af dat het water nog één vingerbreedte boven de linzen staat. Doe dan de uien en de knoflook bij het water en de linzen, samen met de aardappels, het bouillonblokje, de marmite of fond, het zout, de komijn, en het karwijzaad. Breng de soep nu aan de kook.
Voor wat extra gelaagde smaak kan je in bijvoorbeeld een thee-ei of theezeef twee kruidnagels en een laurierblad rond laten dobberen in het kokende water.
Mijn tip is om de soep zo lang mogelijk te laten staan om de smaken door te laten trekken, nadat de linzen en aardappels gaar zijn gekookt (dat is na ongeveer 15 minuten). Hiervoor hoef je de soep niet te verwarmen. Vier uurtjes extra wachten (of misschien zelfs een nacht als je de tijd hebt), helpt om alle smaken helemaal tot hun recht te laten komen. Mocht je de soep een nachtje laten staan, haal dan wel na een uur of vier trekken de kruidnagel en laurierblad uit de soep, want anders gaan deze smaken erg heersen en proef je de rest van de ingrediënten niet meer.
Strike it with lemon!
Om hem helemaal in originele Marokkaanse stijl te serveren, giet je een paar druppels olijfolie en een scheutje citroensap op de soep. Dat zuurtje van de citroen geeft een super fijne frisheid aan deze soep met warme kruidige smaken. Dat is de truc achter deze super gezonde lekkere soep. Enjoy!