Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Twee vegan recepten voor de courgette oogst
Nu de zomer is begonnen, komt er een overvloed aan courgettes uit onze moestuin. Zelfs zo veel (12 joekels deze week!), dat we ze allemaal niet op tijd op kunnen eten. Dus doken we de keuken in om te kijken wat we er mee kunnen koken en hoe we ze kunnen inmaken om te bewaren.
Gevulde gourgette
Deze is lekker eenvoudig om te maken, smaakt geweldig en is vet gezond (wat wil een mens nog meer?!).
Zo maak je 'm:
Verwarm de oven voor op de grillstand (250 graden). Zet een pan met ongeveer 1,5 liter water op en doe hier 2 laurierblaadjes in, samen met wat verse dille en zout. Zodra dit kookt, voeg je de rijst toe en kook je deze gaar.
De cougette snij ik doormidden en daarna haal ik de zaadlijst er uit door deze er met een lepel uit te scheppen. Dan besprenkel je de courgette met een klein beetje zout en laat je de courgette zo 5 minuten staan. Je zult zien dat de geul waar eerst de zaadlijst zat, zich nu vult met wat vocht. Dit schudt je van de courgette af.
Voor de vulling snij ik een uitje fijn, en datzelfde doe ik met een halve paprika en een aantal champignons. Deze fruit ik in een koekenpan met een beetje olie, zodat ze wat karameliseren. Ik blus alles af met het vocht van een halve citroen. Met de knoflookpoeder en parpikapoeder en eventueel nog wat zout (naar smaak) breng ik deze groenten op smaak. Dan haal de pan van het vuur en voeg ik tenslotte nog drie eetlepels gistvlokken toe. Roer dan alles goed door elkaar.
Vul de courgettes met de groenten en doe eventueel nog een beetje gistvlokken bovenop de groenten. Plaats de gevulde gourgette in het midden van de oven en bak de courgette dan in 12 a 15 minuten gaar.
Ingemaakte gourgette
Helaas is courgette een groente die zich niet echt laat invriezen. Als je deze weer zou ontdooien, hou je al snel niet meer dan een papje over en je verliest heel veel smaak. Maar inmaken gaat gelukkig wel als een tierelier!
We vonden dit geweldige recept voor courgette-curry in pot, die we dus later dit jaar lekker kunnen opentrekken als we te lui zijn om uitgebreid te koken ;)
Dit heb je nodig per kilo courgette die je in wilt maken:
- 600 mililiter witte natuurazijn
- 200 gram rietsuiker
- 1 grote witte ui
- 3 eetlepels mosterdzaad
- 1 laurier blad
- 1 gedroogde vijg
- 4 eetlepel zout
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepel kurkuma
Begin door de kop en de kont van de courgette af te snijden. Snij de courgette dan in de lengte doormidden en haal met een lepel wederom de zaadlijst er uit. Vervolgens snij je de courgette op in blokjes van 1 bij 1 cm. Snij dan de witte rijst in ringen. Doe je courgette en ui in een grote kom en voeg het zout toe, meng dit goed door en laat de kom dan minstens 2 uur staan. Een hele nacht laten staan in nog beter voor de smaak trouwens ;)
Laat de uien en courgetten dan uitlekken in een vergiet (want je zult zien dat hier nu een hoop vocht uit komt)
Dan schenk je de azijn in een grote pan en breng je deze aan de kook. Dan voeg je de suiker, mosterdzaadjes, sesamolie, rijstazijn en kurkuma toe. Voeg dan de courgette en ui toe. Laat dit alles ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Voeg eventueel nog een beetje peper en zout toe naar eigen smaak, maar hou er rekening mee dat alle smaken in je potje zich straks zullen versterken als ze eenmaal een tijdje ingemaakt in het potje hebben gezeten.
Kook ondertussen in een andere pan schoongemaakte glazen potten uit in kokend water om ze te sterileseren (de deksels ook). Haal de potten voorzichtig uit het water als ze een paar minuten gekookt hebben met bijvoorbeeld een tang. Voeg nu het laurierblad en de opengesneden vijg toe aan de curry-courgette mix. Vul de nog warme potten met het warme courgette mengsel, helemaal tot aan de rand en sluit daarna de pot af met de deksel. Tijdens het afkoelen zullen de potten zich vacuum trekken en kan je je curry dus maandenlang veilig ingemaakt bewaren.
Je kan er voor kiezen om de potten tijdens het afkoelen op hun kop te zetten. Mijn ervaring is is dat het niet nodig is. Bewaar de potten op een koele donkere plaats voor minimaal 3 weken. Na 6 weken is de smaak al echt super lekker. Maar je kan ze gerust bewaren tot aan de Kerst of de koude wintermaanden.