Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Nori springrolls als vitamine b12 boost
Zoals ik in de blog eerder deze week schreef, staat deze week in het teken van vitamine b12. Waarom? Omdat ik zelf nogal een gevecht heb met een vitamine b12 tekort. Niet omdat ik vegan ben gaan eten. Dat doe ik pas 1,5 jaar. Ik heb al tien jaar lang last van een b12 tekort omdat ik een rare darm heb die heeft besloten het gewoon lekker niet op te nemen (eigenwijze kwibus dat ding, net als ik zelf). Ik ben dus al jaren in de weer door mezelf maandelijks te prikken met b12. Maar gelukkig kan het ook anders. Ook voor veganisten en vegetariërs!
Fabels en feiten
Omdat we het hier over onze gezondheid hebben, en ik zelf weet hoe belangrijk het is om over juiste informatie te beschikken omdat je anders pas echt goed ziek wordt, ben ik voor dit artikel serieus aan het fact-checken geweest door de wetenschappelijke artikelen in te duiken (copy-pasten van andersmans niet-onderbouwde blogs is niet mijn ding).
Tot mijn verbazing leerde ik daardoor bijvoorbeeld dat spirulina - het diepgroene algenpoeder- welliswaar plantaardige vitamine b12 bevat, maar dat deze in het menselijk lichaam niet kan worden omgezet naar b12 (het is als het ware een puzzlestukje dat nét niet past, in tegenstelling tot uit dierlijke voedingsmiddelen gewonnen vitamine b12). Weer wat geleerd gelukkig! [Van Staveren, W.A., 1991]
Er zijn gelukkig wel twee plantaardige voedingsbronnen waarover ik een hoop artikelen heb gevonden die onderbouwen dat ze wel degelijk voorzien in vitamine b12. Dat zijn gefermenteerde producten, zoals de zuurkool waar ik het van de week over had (en die ik onlangs zelf heb gemaakt), maar ook bietensap bijvoorbeeld. [Babuchowski, A., 1999] En daarnaast ook in nori; die donkere gedroogde zeewiervellen waar we onze sushi in rollen! [Watanebe, F., 2002], [Watanabe, F, 1999], [Takenaka, S., 2007]
Let's eat!
Oke, maar we hebben niet allemaal tijd om iedere dag sushi te maken met nori. Dus ben ik gaan brainstormen over een makkelijk te maken en dagelijks te eten recept. Et voila: dit is 'm hoor:
Een rolletje gemaakt van een norivel met een vulling van geraspte wortel, wat ui, courgette, een pepertje, paprika en gele cherrytomaatjes. Maar je kunt hem natuurlijk vullen met alles wat je nog meer lekker vindt: taugé, komkommer... Mijn favo smaakmaker voor deze rolletjes is misopasta. Ik smeer de rand in met een keukenmes zodat ik de pasta meteen ook als plakrand kan gebruiken. Het geeft de rol een beetje zout en wat warmte en scherpte. Jammie! En ik was ongeveer 10 minuten kwijt aan snijden en rollen. En ook mooi: je kunt ze de avond van tevoren maken, dat kan je ze de volgende dag als lunch opeten. Deze rolletjes blijven zeker anderhalve dag goed in de koeling. Eet ze!