Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Je leven uitpluizen in 5 stappen
Afgelopen zondag besloot ik even stil te staan bij het hier en nu. Laptopje dicht, stapeltje papieren op de vloer en plat op mijn buik met de ontbijtbowl er naast; tijd om na te denken. Want ook dit weekend was ik weer van s’ochtends vroeg tot s’avonds laat aan het overwerken. Deze dame blogt, maakt kunst, geeft les, coördineert, begeleid stagiairs, is getrouwd, mantelzorgt, schrijft sinds kort weer muziek, netwerkt…mooi en inspirerend om te mogen doen, maar stiekem past dat dus allemaal niet in die 7 dagen die een week telt. Misschien als het er 12 waren... maar ja, zo is het niet! En ik wil niet klagen en ook niets opgeven, want ik voel me zo’n geluksvogel dat ik dit allemaal kan en mag doen! (Not bragging, just thankful!) Maar soms heb ik wel het gevoel dat ik in een denderende trein zit die met 400 kilometer per uur vooruit stuwt. Het is niet erg om hard te gaan. Volgens mij ben ik in ieder geval niet gemaakt om rustig aan te doen. Aard van het beestje. Altijd al zo geweest. Mijn opa en oma moesten vroeger midden in de vakantie een box komen brengen om die dan omgekeerd als een gevangenis cel over me heen te zetten, omdat ik niet te houden was, haha (sorry pap en mam!)
Maar hoe zorg ik er ondertussen voor dat de kwaliteit van wat ik doe goed blijft? Hoe zorg ik dat ik blijf luisteren naar mijn eigen gevoel. En hoe zorg ik dat de dingen die ik doel zin hebben: dat ik de wereld een beetje help met wat ik te bieden heb en dat ik ondertussen gevoed blijf met uitdagingen en input. En dat de dingen die ik doe stapjes zijn naar de doelen die ik wil bereiken?
1) - Fixing your mindset: Oefening in dankbaarheid
Dit is zo’n krachtige oefening om te doen: maak een lijst met alle dingen die het afgelopen jaar zijn gebeurd waar je dankbaar voor bent. Zet er tenminste 50 punten op en probeer de 100 te halen. Dat lijkt immens veel, maar je zult zien dat je eerst de grote gebeurtenissen opschrijft en dat je je dan ook alle kleine dingen begint te herinneren. Dan kom je wel aan de 100.
Waarom is dit belangrijk om te doen? Omdat het heel makkelijk is (voor mij in ieder geval wel) om te vergeten wat er allemaal wél goed gaat in je leven en om trots en lief te zijn voor jezelf. Wist je dat wij mensen 80% van onze keuzes maken gebaseerd op angstgevoelens? (las ik onlangs in een boek over Gestalt psychologie) Mega veel hé?! Maar als je je herinnert waar je allemaal dankbaar voor mag zijn, dus de dingen benoemt die wél goed gingen, kan je die gevoelens van angst verminderen.
Zo zag ik door het opstellen van deze lijst in, dat heel veel dingen waar ik me eerder zorgen over maakte, vanzelf op hun pootjes terecht zijn gekomen: ik heb toch genoeg verdiend om normaal boodschappen te kunnen blijven doen en ik ben niet in de luwte verdwenen met mijn werk als kunstenaar. Veel dingen kwamen vanzelf op hun pootjes terecht. Waarom zou dat voor het aankomende jaar dan niet ook zo zijn? Deze oefening maakt je minder streng voor jezelf en minder vinnig ten overstaande aan de rest van de wereld, haha!
2) - De miljonairs-oefening
Soms gaat het leven zo snel, dat we vergeten wat echt belangrijk voor ons is. Houden we balletjes in de lucht omdat we dat gisteren en de week daarvoor ook deden. Maar wat brengt het je? Helpen die dingen je echt om te bereiken wat je belangrijk vindt in je leven?
Om antwoord te vinden op deze vraag, doe ik deze oefening die ik de miljonairs-oefening ben gaan noemen:
Ga ergens plat op je rug liggen in huis. Het liefste op de vloer (op een matje of kleed kan natuurlijk), maar liever niet op bed, omdat die plek associatief de neiging oproept om te gaan slapen in plaats van actief te fantaseren en creatief denken. Plat op een vloer liggen activeert daarentegen je bovenkamer (doe ik altijd als ik een korte deadline heb voor een expo en een concept moet bedenken). Leg een velletje papieren en een pen binnen handbereik voor aantekeningen.
Stel jezelf deze vraag: ‘’Wat zou ik doen, als ik €100.000.000.000 op mijn bankrekening had staan? Hoe zouden mijn dagen er dan uitzien? Waar zou ik mijn tijd aan besteden? Hoe ziet dat er dan uit? Wat zie, ruik, proef en voel ik dan allemaal op zo’n dag uit dat leven?
Draai de stem zijn nek om die zegt: ‘’Ja, maar dat kan niet want…’’. Deze oefening gaat over denken in mogelijkheden. Een realistisch plan opstellen komt zo wel...
Probeer je echt in te leven in die situatie en schrijf zo veel mogelijk details op. Het antwoord op deze vragen, dat zijn de dingen die je echt wilt: waar je hart een sprongetje van maakt. Waarvan het leven potvolkoffie wilt dat je het gaat doen!
Mooi... doelen staan nu op papier. Nu de hindernissen nog omver trappen. Hiejah! Danoontje powerrr!
3) - Prioriteiten stellen
Goed, nu weet ik dat ik dat ik ooit nog in het Boijmans wil exposeren, wil optreden met eigen muziek en een band, wil kunnen leven van deze blog en straks met mijn gezinnetje in een eigen gebouwde Earthship boerderij wil wonen (ja! kan niet wachten). Dan nu de vraag: #HoeDan?!
''Alles kan in het leven, alleen niet alles kan tegelijkertijd’’, sprak mijn BFF Oprah heel wijselijk. Het is tijd voor een prioriteitenlijst. Die maak je door 6 categorieën op te schrijven in een rij achter elkaar. Dit zijn: werk & inkomen, uitgaven, leuke dingen & dromen, stomme dingen & moetjes, familie en vrienden, netwerk.
Onder iedere categorie zet je die dingen en mensen die je hebt en die je zouden kunnen helpen bij het bereiken van je doel. Hoeveel geld verdien je eigenlijk precies? Hoeveel gaat er maandelijks uit aan geld (en zijn al mijn uitgaven wel nodig?). En dus ook: hoeveel houdt ik over/kom ik tekort om de dingen te doen die ik wil.
Welke mensen zouden me kunnen helpen met kennis / tips / motiveren. Welke dingen bezorgen me plezier en geven me energie. Welke dingen vind ik stom (en welke daarvan kan ik schrappen? Bijv. even geen familiedag dit jaar…). Schrijf bij ieder punt een rapportcijfer op uit de schaal van 1 tot 10, voor de mate waarin alle punten je plezier en energie geven.
Nu heb je je len als het ware in kaart gebracht. Schrijf nu je dromen bij deze lijst; de dingen die jou tenminste een 9 aan plezier, trots en energie op zouden leveren. Nu gaan we rekenen en puzzelen hoe we de onvoldoendes kunnen wieberen en het aantal hoge cijfers kunnen laten toenemen.
4) - Dromen waarmaken is stomweg rekensommen maken
Hoewel ik volgens mij dikke vette dyscalculie heb, weet ik zeker dat het maken van rekensommen ontzettend helpt om dromen waar te maken. Alle grote stappen die ik ooit heb gemaakt, begonnen met dit soort sommen: De droom om op mezelf te gaan wonen in Rotterdam en naar de kunstacademie te gaan. De droom om te kunnen stoppen met een bijbaan die ik echt verschrikkelijk vond. De droom om een huis te kopen.
Ik heb het welvaker verteld: ik besloot op mijn 14de om een poging te wagen mijn droom als kunstenaar na te jagen. Ik had echt geen rooie cent. Niets, nada. Met een krantenwijk, sparen, bijbaantje hier, bijbaantje daar, fondsen aanvragen, nog meer bijbanen, sparen, doelen stellen, bewust besteden, heb ik met een permanent zwaar onder modaal inkomen een intussen flink bovenmodaal leven weten op te bouwen. Ja, ik woon samen, dus deel ik de hypotheek netjes 50/50, maar ik hou bij niemand mijn hand op. Ik hou mijn eigen broek op.
Over wat voor een sommen heb ik het dan? Eigenlijk heb ik het over begrotingen (alleen wist ik toen nog niet dat dat zo heette). Het in kaart brengen van hoeveel geld en tijd er nou echt nodig is om een bepaald doel te halen. Want heel vaak denken we: ‘’Ja, ik zou zus of zo wel willen, maar dat is zo duur, dat kan nooit!’’. Maar hoe weet je dat nou zeker, als je nooit letterlijk hebt uitgerekend wat iets kost?
Vaak valt het daadwerkelijke bedrag eigenlijk best mee als je het letterlijk uitrekent. En soms gaat het inderdaad om een groot bedrag dat je tekort komt. Maar goed, toen ik op mezelf wilde gaan, heb ik uitgeplozen wat een verhuizing en mijn studie zou gaan kosten en hoe lang het zou duren om dat bedrag bij elkaar te sparen. Voor het deel dat ik tekort kwam ging ik op zoek naar oplossingen: zorgtoeslag, huursubsidie, teruggave van de belastingdienst bij studiekosten, stufi (toen nog wel), later studiefondsen. Het laatste beetje dat ik toen nog tekort kwam was te overzien en heb ik binnengeharkt met bijbaantjes. Het kon dus toch binnen aanzienlijke tijd!
Nu ben ik voor mezelf aan het kijken hoe ik minder kan werken en meer tijd aan mijn blog en kunst kan besteden en alle taken die ik echt niet tof vind kan laten vallen of kan uitbesteden. Weegt het op om een paar uur per week een schoonmaakster te laten komen, zodat ik nog nét één klus extra kan aannemen? Ik werk liever dan dat ik de keuken dweil immers… Puzzelen, rekenen en dan ondernemen...
5) - Volhouden die flow!
En hoe zorg je nu dat je het volhoudt? Al die goede voornemens? Door te zorgen voor zowel korte- als lange termijns successen.
Dit is de tweede lijst die je mag opstellen: maak een lijst met 50 dingen waar je je aan stoort; die irriteren. Van een zeikende collega op het werk tot de lekkende kraan die nog stééds niet gemaakt is. Gooi het er allemaal uit! Heerlijk! Plak de lijst op een plek waar je dagelijks komt: in de keuken, op je prikbord. Besluit dan iedere week 2 dingen op te pakken van die lijst en fix het. Ban het voor goed uit je leven! Quickfixes. Like it!
Ook met het opstellen van deze lijst zal je zien dat er dingen op komen te staan waarvan je je misschien niet eens zo bewust was dat het je stoorde. Maar als je er 50 op moet schrijven, nou dan komt alle drek wel naar boven. Hoe stom of suf het misschien ook lijkt om het fixen van die lekkende kraan tot prioriteit te maken, toch zal het je helpen om rust in je kop te creëren. Want iedere dag, ieder moment dat jij die kraan opendoet en misschien zelfs half onbewust denkt ‘’Oh ja, stomme lekkende kraan’’, is dat weer een negatieve gedachte en negatieve beleving van je omgeving. Dat zuigt energie. Energie die je beter aan andere dingen kunt besteden. Dus fix het! En vier je mini-succes met een fijn biertje of wijntje ;)
Begin bij de dingen die het meest haalbaar zijn en waar je het meeste enthousiasme voor voelt om te doen. Sommige dingen lukken niet om te veranderen: ik wilde 10 jaar geleden ook al wonen waar ik nu woon, maar had toen gewoon het geld nog niet. Maar wat ik wel kon doen was een spaarrekening openen en automatisch gaan sparen. Dat heeft geholpen om er te komen. Toch weer een stapje gezet!
Bekijk na drie maanden of je de lijst weer tot 50 punten kunt aanvullen. Doe dat op hetzelfde vel, zodat je ook kunt zien wat je allemaal al hebt gedaan. Dat werkt voor mij in ieder geval heel erg motiverend (wederom focussen op het positieve). De grap is ook dat sommige zaken vanzelf oplossen. Lekker afstrepen die handel: weg ermee!
Daarnaast heb ik een mega beschamende muur in huis met plaatjes van mijn toekomstige Earthship, van een paar sterke mannen die mijn instrumenten in een busje inladen op weg naar een optreden, van de grote benedenzaal in het Boijmans en van nog meer moois dat mij gelukkig maakt. Dit zijn mijn lange termijn successen. Iedere keer als ik daar langs loop en er naar kijk, maakt mijn hart een micro-sprongetje: ‘’Ja, dat wil ik!’’, Denk ik dan. Het is eigenlijk precies het tegenovergestelde van ‘’Oh ja, stomme lekkende kraan’’. Je herprogrammeert zo je brein: je verlegd je focus naar wat je zelf kunt aanpakken en herinnert jezelf aan wat je wilde. Hoe vaker je deze microstapjes maakt, hoe meer je bewust en onbewust het gevoel hebt dat je controle hebt over je leven, en hoe meer energie en power je hebt om stappen te blijven maken. Alles begint bij het bouwen aan zelfvertrouwen door het maken van duizenden en duizenden micro-stapjes. Iedere dag weer. En dan begin je weer bij stap 1. van deze cyclus: jezelf er aan helpen herinneren aan alle goede dingen die je hebt en hebt gedaan met de dankbaarheidsoefening.
Kneedt die grijze massa en je bovenkamer, net zo lang tot je je eigen fantasie hebt gecreëerd in de wereld. Exposeren in het Boijmans, begint bij het eindelijk fixen van die kraan en jezelf daar later voor bedanken ;)