Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Basisrecept voor soep
Heb je groenten over die nodig op moet? Maak er dan soep van! Heb je nog nooit helemaal zelf soep gemaakt? Geen nood. Bij dezen een basisrecept om soepen te maken:
De basis: bouillon
Aan de basis van iedere soep staat bouillon, dat een aftreksel van groenten en/of kruiden is. Ik heb al in een andere blog uitgelegd hoe je zelf bouillon kunt maken. Bouillon kan je ook eenvoudig maken voor 1 bouillonblokje per één liter water te gebruiken. Maar voordat je water in je pan doet, kan je het beste nog een uitje (en als je dat lekker vind: een knoflookje) fruiten. Doe een beetje boter of olie in de pan waar je later het water verder in gaat koken (je hoeft de ui dus niet appart in een koekenpan te fruiten. Doe dat lekker in dezelfde pan. Scheelt weer moeite en afwas). Ik gebruik 2 uien en 1 teen knoflook per liter water. Van 1 liter soep kunnen 2 personen eten.
Als de ui/knoflook glazig zijn, doe je de gewenste hoeveelheid water en bouillonblokjes (of je zelfgemaakte bouillon) in de pan.
Nu kan je de rest van de ingredienten toevoegen: de groenten, balletjes, vermicelli bijvoorbeeld.
home made bouillon
Gebonden soep
Als je een heldere soep wilt maken, voeg je bijvoorbeeld alleen groenten, vermicelli en balltjes toe. Wil je een dikke maaltijdsoep, dan pak je eenvoudigweg een staafmixer of je doet de soep in een keukenmachine om de groenten fijn te malen zodat er een dikke soep ontstaat. Dit doe je uiteraard pas wanneer de groenten en andere ingredieëten in de soep gaar zijn.
Niet dik genoeg; zo los je het op
Is je soep niet dik genoeg? Dan kan je een raux maken met een beetje boter of olie en bloem. Deze roer je dan door de kokende soep heen. Blijf goed roeren en je zal merken dat je soep dikker wordt.
Een andere oplossing is om maizena te gebruiken. Vul een kopje met koud water en roer hier twee eetlepels maizena doorheen. Zorg dat deze goed oplost en roer net zo lang tot er geen klonten meer in de beker zitten. Vervolgens roer je dit mengsel door je kokende soep heen. Ook hier blijf je goed roeren en zal de soep vanzelf dikker worden.
Laat de soep als je deze dikker maakt met raux of maizena zeker nog 4 minuten doorkoken omdat je anders de raux en maizena proeft.
raux maak je van gesmolten boter of olie met bloem in een koekenpan
Voorraadje maken en vooruit koken
Soep is vaak het lekkerste als je het een nachtje laat staan. Een soep kan je natuurlijk in grote hoeveelheden maken en zeker drie tot vier dagen in de koelkast bewaren, zodat je er meerdere keren van kunt eten. Of je maakt een soep in de ochtend om s'avonds lekker op te eten. Ook dan heeft de smaak de tijd gehad om lekker door te trekken en smaakt je soep zeker beter dan wanneer je hem meteen op zou eten!
Ook kan je soep prima inmaken (wecken) in weckpotten. Lees hier hoe dat moet.
Ideëen voor lekkere soepjes
Soep kan je in principe van vanalles maken. Heb je wel eens broodsoep, courgettesoep, geitenkaassoep, rode bietensoep, Javaanse wontonsoep of mosterdsoep geproeft?
Ook lekker voor in de soep zijn croutons. Ook die kan je eenvoudig zelf maken. Dat doe je zo.